آموزش 0 تا 100 وردپرس

در این بخش بهترین آموزش وردپرس برای شما تهیه شده است تا به تمام آنچه برای نصب و راه اندازی اولیه یک سایت توسط وردپرس نیاز دارید، دست یابید. از ثبت نام دامنه سایت، خرید هاست تا نصب وردپرس، راه اندازی، نصب قالب، امنیت وردپرس و گرفتن نسخه پشتیبان، همه پوشش داده شده است. برای صرفه جویی در وقت، حتما قبل از شروع به کار؛ مقاله را یکبار به صورت کامل مطالعه نمایید و سپس به صورت مرحله به مرحله، این مقاله را به عنوان مرجع قرار داده و نسبت به راه اندازی سایت خود اقدام نمایید.

 

سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟

سیستم مدیریت محتوا یا همان Content Management System، نرم افزاری است که نصب و راه اندازی وب سایت بر روی اینترنت را تسهیل می نماید و سپس امکان انتشار، تغییر و یا ویرایش مطالب آن وب سایت اینترنتی را فراهم می آورد. قبل از بوجود آمدن سیستم های مدیریت محتوا، راه اندازی، مدیریت و بروزرسانی محتوای سایت با مشکلات فراوان همراه بود و مدیران سایت ها مدت زمان زیادی را صرف ساخت، طراحی و بروزرسانی محتوای وب سایت ها می کردند. ولی با ظهور سیستم های مدیریت محتوا؛ راه اندازی، مدیریت و بروزرسانی سایت های اینترنتی بسیار ساده، سریع و موثر گردید.

همچنین سیسستم های مدیریت محتوا امکان ورود اطلاعات و بروز رسانی مطالب توسط کاربران متعدد را فراهم آورده و تعامل دو طرفه بازدید کنندگان وب سایت جهت اظهار نظر، ارائه اطلاعات از طریق فرم، بحث و گفتگو، ثبت سفارش و خرید از سایت و ارتباط با مدیران وب سایت را میسر ساختند.

 

بهترین سیستم های مدیریت محتوا بر اساس بیشترین آمار استفاده به شرح زیر است:
وردپرس (WordPress) ، جوملا (Joomla) ، دروپال (Drupal) ، مجنتو (Magento) ، پرستا شاپ (PrestaShop) و اوپن کارت (OpenCart)
می توان گفت موارد فوق، محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا برای راه اندازی سایت اینترنتی می باشد که به صورت رایگان و متن باز در اختیار عموم کاربران می باشد.


وردپرس (WordPress) چیست؟

وردپرس ساده ترین راه برای راه اندازی و ساخت وب سایت و همچنین بروزرسانی آن می باشد. محبوبیت این سیستم آنقدر زیاد است که بیش از 35% کل سایتها بر روی اینترنت، توسط این سیستم مدیریت محتوا ساخته شده اند. این بدان معنی است که از هر 3 وب سایت اینترنتی، یکی از آنها با وردپرس طراحی شده است.

اگر بخواهیم نگاه فنی تری نسبت به این سیستم داشته باشیم؛ وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متن باز تحت مجوز (لایسنس) GPLv2 می باشد، بدان معنی که استفاده و اعمال تغییرات در این نرم افزار برای همه مجاز و رایگان می باشد.

وردپرس بدون نیاز به دانش برنامه نویسی، تمامی امکانات و نیازمندیهای شما جهت ساخت وب سایت و مدیریت آن را فراهم می آورد تا شما بتوانید پس از ایجاد وب سایت خود را ایجاد و پس از آن مطالب خود را در آن بر روی اینترنت منتشر و بروزرسانی نمایید.
محتوای وب سایت مجموعه ای از مطالب است که شامل متن، تصویر، صدا، ویدیو و ... می باشد که تمامی آنها توسط وردپرس محبوب قابل انتشار و بروزرسانی می باشند.

نهایتا در یک جمله می توان گفت:
وردپرس ساده ترین راه برای ساخت سایت اینترنتی بدون دانش برنامه نویسی است.

 

نیازمندیهای ساخت وب سایت

نام دامنه: نام سایت اینترنتی شما یا همان دامین مانند www.parsianhost.com ، www.yourname.com و ...

هاست: خدماتی که وب سایت شما را میزبانی می کند. ( فضایی است که شما جهت بارگذاری و نصب سیستم مدیریت محتوا بر روی اینترنت نیاز دارید.)

وردپرس: همان سیستم مدیرت محتوای محبوب ما که پیشتر در مورد آن توضیح داده شد.

برای ساخت یک وب سایت کامل و بدرد بخور، شما نیاز به ثبت دامنه و خرید هاست امن از یک شرکت معتبر هاستینگ دارید. بدون هر کدام از این دو مورد شما نمی توانید سایت اینترنتی خود را راه اندازی کنید. 

پس از ثبت دامنه و خرید هاست، با کمک وردپرس وب سایت خود را ایجاد کرده و در پایان مقاله شما صاحب یک سایت واقعی هستید که در دسترس همه کاربران اینترنت خواهد بود. جهت ایجاد وب سایت عجله نکنید و مطالب این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید. در صورتیکه با وجود مطالعه مقاله باز نتوانستید موفق به راه اندازی وب سایت خود شوید، نگران نباشید؛ ما اینجا هستیم تا به صورت رایگان شما را در این زمینه راهنمایی نماییم.

جهت دریافت راهنمایی رایگان بر روی پورتال ما ثبت نام نموده و درخواست خود را از طریق بخش ارسال تیکت برای بخش پشتیبانی ما ارسال نمایید.

 

انتخاب نام دامنه

اولین چیزی که در راستای داشتن یک وب سایت اینترنتی بر روی اینترنت نیاز دارید، نام دامنه است. 

نام دامنه، نام سایت و یا همان آدرس اینترنتی وب سایت شما می باشد که انتخاب نام صحیح برای وب سایت، مهمترین گام برای آغاز کار می باشد. این آدرس توسط کاربران اینترنت در مرورگر درج می شود تا از وب سایت شما بازدید نمایند.

مثلا نام دامنه وب سایت ما parsianhost.com می باشد. نام دامنه شما هر چیزی می تواند باشد که بر اساس سلیقه شما و با توجه به اصول اولیه کسب و کار اینترنتی و انتخاب نام صحیح برای ثبت دامنه، قابل انجام است.

ثبت نام دامنه با هزینه سالیانه حدود 16000 تومان برای دامنه های با پسوند ir و 195,000 تومان برای دامنه های بین المللی با پسوند com قابل انجام است.

مشاهده جدول قیمت های ثبت دامنه با پسوندهای مختلف، انتخاب نام و ثبت دامنه

 

خرید هاست و ثبت دامنه

علاوه بر ثبت دامنه، شما به هاست (وب هاستینگ یا میزبانی وب) هم نیاز دارید.

هاست همان فضای اینترنتی است که به صورت بخشی از فضای دیسک یک سرور امن که همیشه روشن و متصل به اینترنت (با پهنای باند و سرعت فوق العاده بالا) است، در اختیار شما قرار داده می شود. بدون خدمات هاستینگ، و فقط با ثبت دامنه امکان دسترسی به وب سایت شما بر روی اینترنت، فراهم نخواهد شد. چرا که ثبت دامنه مانند ثبت نام شرکت و یا برند فقط دریافت حق مالکیت یک نام بر روی اینترنت است و برای دسترسی به یک سایت حتما خرید هاست و اتصال دامنه ثبت شده به آن الزامی می باشد؛ مانند خرید یا اجاره دفتر کار برای راه اندازی یک کسب و کار که مستقل از ثبت نام آن است.

هزینه خرید هاست از مبلغ سالیانه حدود 50,000 تومان شروع می شود ولی برای راه اندازی سایت خوب و کامل و بدرد بخور بر اساس فضای حداقل 1000 مگابایتی مورد نیاز برای آن، حدود 300,000 تومان هزینه پیش بینی می شود.

خرید هاست وردپرس بسیار آسان و در چند گام و ظرف کمتر از 10 دقیقه قابل انجام می باشد.
راهنمای خرید هاست وردپرس

 

نصب وردپرس

برای راه اندازی سایت توسط وردپرس، پیشنهاد می شود که شرکت هاستینگ مورد نظر از موارد زیر پشتیبانی نماید:

- پشتیبانی از PHP 7.3 به بالا

-پشتیبانی از MySQL نسخه 5.6 به بالا و یا MariaDB نسخه 10.1 به بالا

- پشتیبانی از پروتوکل امن مرور اینترنت HTTPS و ارائه گواهی SSL

- پشتیبانی از HTTP/2، پروتوکل نسخه جدید و سریع HTTP

 

پیشنهاد ما انتخاب هاستی با وب سرورهای ( به ترتیب اولویت) LiteSpeed و Apache و NGINX می باشد که بسیار سریع و روان هستند و تمامی کامپوننت های مورد نیاز را پشتیبانی می کنند، ولی به صورت کلی وردپرس در هر هاستی که از PHP و MySQL پشتیبانی کند قابل نصب و راه اندازی می باشد.

 

وردپرس در محیط های قدیمی و منسوخ مانند PHP 5.6 و MySQL 5.0 هم اجرا می شود ولی سایت شما را در معرض ضعف های امنیتی بسیار جدی قرار می دهد که ممکن است شما را در آینده متضرر نماید. پیشنهاد ما استفاده از شرکت هاستینگی می باشد که همه کامپوننت های هاست وردپرس آن، به اخرین نسخه های هماهنگ با وردپرس بروز رسانی شده باشند.

 

نصب دستی وردپرس

اگر می خواهید که به درک اولیه از نحوه کارکرد وردپرس برسید، بهترین روش نصب دستی وردپرس می باشد. مراحل انجام کار بسیار ساده و روان است و در کمتر از 5 دقیقه قابل انجام می باشد. پس شما اگر تجربه نصب یک نرم افزار کامپیوتری را داشته باشید، از پس این مورد هم بر خواهید آمد. 

 

دانلود وردپرس

ابتدا از یکی از دو لینک زیر نسبت به دانلود وردپرس اقدام و آنرا بر روی سیستم خود ذخیره نمایید.

 

 

کدام نسخه را دانلود کنم؟ وردپرس فارسی یا انگلیسی ؟
1. هیچ تفاوت ساختاری بین وردپرس انگلیسی و فارسی وجود ندارد.
2. تنها تفاوت در زبان پنل مدیریتی و افزونه تقویم جلالی می باشد. که البته امکان تغییر زبان پنل و نصب افزونه تقویم جلالی در هر دو نسخه وجود دارد.
3. افزونه تقویم جلالی کار اصلاح تقویم شمسی و اعداد فارسی و ... را انجام می دهد.
4. بعضی وقت ها نسخه وردپرس انگلیسی از وردپرس فارسی بروزتر است که در مدت کوتاهی برطرف می شود.

نتیجه:
اگر تازه کار هستید و قصد راه اندازی یک سایت فارسی را دارید پیشنهاد ما دانلود وردپرس فارسی میباشد. در غیر اینصورت بهتر است وردپرس انگلیسی را دانلود نمایید.

 

 

دانلود وردپرس

 

پس از اینکه وردپرس دانلود شد، حالا می توانید آن را بر روی هاست خود آپلود و نصب نمایید. بسته به اینکه بستر هاستینگ شما چیست از طریق FTP Client و یا File Manager می توانید نسبت به آپلود فایل فشرده وردپرس اقدام نمایید.
معمولا در سرویس های هاستینگ برای نصب وردپرس در دامنه اصلی، شما باید آن را در دایرکتوری pubic_html آپلود نمایید و اگر قصد راه اندازی آن بر روی یک آدرس زیر دامنه را دارید مثلا blog.yourname.com باید در دایرکتوری ریشه (Root Directory) همان زیردامنه بارگذاری شود که برای این مورد می توانید از پشتیبان هاست خود کمک بگیرید.

 

نصب ورد پرس در هاست سی پنل - cPanel

راهنمای ورود به کنترل پنل cPanel

 

اگر در حال مطالعه این بخش هستید احتمالا قبلا نسبت به خرید هاست وردپرس و ثبت دامنه اقدام نموده اید. برای شروع ابتدا با استفاده از اطلاعات پنل هاستینگ سی پنل، وارد کنترل پنل هاست cPanel شوید. معمولا دسترسی به سی پنل از یکی از آدرس های http://yourname.com:2083 و یا  http://yourname.com/cpanel  امکانپذیر است، که شما جهت دسترسی باید به جای yourname.com، نام دامنه خود را قرار دهید. سپس نسبت به انجام مراحل زیر اقدام نمایید:

 

ورود به سی پنل برای نصب وردپرس
ورود به سی پنل برای نصب وردپرس

 

گام یک - آپلود وردپرس

 

ورود به File Manager برای آپلود وردپرس
1. ورود به File Manager برای آپلود وردپرس
ورود به پوشه public_html جهت آپلود وردپرس
2. ورود به فولدر public_html جهت آپلود وردپرس
پاکسازی فولدر public_html و گزینه آپلود
3. پاکسازی فولدر public_html و آپلود بسته نصبی وردپرس
ابزار آپلود سی پنل
4. ابزار آپلود سی پنل

آپلود ورد پرس

پایان آپلود فایل فشرده بسته نصبی وردپرس

 

 

گام دو - اکسترکت فایل فشرده


اکسترکت فایل فشرده وردپرس

در پایان کار اکسترکت مطمئن شوید که به صورت کامل انجام شده است و مشکلی فضا و غیره بوجود نیامده است.

گام سه - انتقال فایلها به فولدر public_html

گام چهار - آغاز مراحل اصلی نصب

گام پنج - ساخت دیتابیس - Database

گام شش - درج تنظیمات اتصال به دیتابیس

گام هفت - اجرای نصب ورد پرس

گام هشت - درج اطلاعات سایت

گام نهم - پایان نصب و ورود به سیستم 

 

ورود به داشبورد مدیریتی وردپرس

 

انتشار محتوای وردپرس

 

نصب افزونه وردپرس

 

نصب قالب وردپرس

 

بهینه سازی و بهبود عملکرد وردپرس

 

امنیت وردپرس

 

بکاپ وردپرس

 

مراجع:
سایت رسمی وردپرس: https://wordpress.org